19min.bg

Да, Ас. Василев иска да продаде на безценица земя, която носи 90М лв. годишно: Агрокомисията на НС

Лъжа е, че Асен Василев не е имал намерение да продава държавна земя, тъй като е лесно проверимо по документи, че това дори е обсъждано в Земеделската комисия на парламента. Оттам и от Агрокамарата са шашнати от думите на финансовия министър, който обвини президента във „фалшиви новини” във връзка с казуса.


Още по-страшното е, че той се готви да продаде на безценица въпросните 700 000 дка, които носят годишна рента от 90 млн.лв. на държавата – т.е. на хазната, за която той уж се грижи. При предвидената от него цена от 340 000 000 лв., парите се избиват само от рентата за няма и 4 години. Което прави сделката на Василев още по-скандална.


И цитираната вече с половин уста от депутатите от ПП възможност аферата да не се осъществи през 2004, а „чак” през 2025 г. не променя този факт.


Финансови анализатори коментираха, че самото влизане на подобни новини в публичното говорене веднага отслабва позициите на страната на световните пазари – това пък значи по-високи лихви, т.е. по-високи разходи по заемите за всеки български данъкоплатец, поради понижено доверие, след като сме стигнали до там да си разпродаваме земите като Украйна. От което спекуалантите печелят, а дали не и някои по върховете у нас?


 Радостина Тонева