19min.bg

Да не вкарваме България във война: Мая


“Важният разлом на тези избори е между партиите на мира и тези, които са склонни да въвлекат България във война”, заяви пред БНТ лидерът на Изправи се.БГ Мая Манолова. Тя бе категорична, че формацията й е партията на мира.


Манолова представи Спасителния план на Изправи се.БГ. В него се предвижда внасяне на законопроект за извънредната ситуация в енергийния и водния сектор, като важна част от него е въвеждането на понятието “енергийно беден”.


“Въз основа на редица европейски критерии за енергийно бедни се определят всички хора, чиито разходи за енергийни сметки надхвърлят 10% от приходите в домакинствата. В закона е предвидено всички енергийно бедни да получат компенсации от българската държава за цялото увеличение на енергийните им сметки.


„Едновременно с това ние ще предложим и законодателство което да ореже печалбите и на търговците на ток, и на ВИК дружествата”, поясни Манолова. “България е една от държавите основни производители на ток в Европа и на този фон е недопустимо цената да скочи над 1000 лв.”, подчерта тя.