19min.media

Да се наложат ограничения върху използването на смартфони заради вредата върху младите: СЗО

Според високопоставен представител на Световната здравна организация (СЗО) държавите трябва да наложат ограничения върху използването на смартфони и други преносими устройства, за да намалят вредата, която те причиняват на младите хора.

Д-р Наташа Аззопарди-Мускат, директор на отдела за здравни политики и системи в страните от СЗО, сравни прекомерната употреба на комуникационни устройства с пристрастяването към тютюна.

„Може би трябва да се замислим къде е подходящо да се използват цифрови устройства, а може би е време да започнем да мислим и за местата, където не трябва да се използват определени цифрови устройства“, каза тя пред списание Politico в рамките на Европейския здравен форум в Гащайн, Австрия.

Мерките биха могли да включват възрастови ограничения и „забранени зони“, подобно на забраните за пушене на определени места, каза тя.

„Както при всяко друго нещо, и тези инструменти могат да се използват добре и ефективно“, отбеляза Ацопарди-Мускат. „Но трябва да бъдем внимателни, защото имаме част от населението, която съобщава за проблемна употреба“.


Експертът подчерта, че в определени случаи притурките се отразяват на психичното здраве, като същевременно подкопават образованието и „производителността на работната сила“.


„Доказателствата трябва да бъдат систематично събрани и след това да видим какво вероятно ще проработи и какъв е подходът, който искаме да предприемем“, заяви Азопарди-Мускат, като добави, че е „съвсем ясно, че не можем да отлагаме предприемането на действия и решения“.


Здравните специалисти и държавните служители в много страни изразяват загриженост относно въздействието на електронните устройства върху децата, особено предвид почти повсеместното използване на смартфони и социални медии сред тийнейджърите.


Мария Пенчева