19min.bg

Да се попречи Русия да получи достъп до златните си резерви: Борис Джонсън

Британският министър-председател Борис Джонсън призова съюзниците си да обмислят възможността да попречат на Русия да получи достъп до златните си резерви на фона на продължаващата офанзива на Кремъл срещу Украйна.




В интервю за радио LBC в четвъртък Джонсън призова Западът да "направи повече в икономическо отношение". Британският премиер предложи да се приложат някои допълнителни мерки, за да се попречи на президента Владимир Путин "да използва златните си резерви, например, в допълнение към паричните си резерви" Джонсън твърди, че колкото "по-голям натиск оказваме сега, особено по отношение на неща като златото", толкова по-кратка ще бъде военната кампания на Русия.


 


Според британския министър-председател Путин вече е преминал "червена линия", като лидерът на Обединеното кралство заяви, че руският държавен глава "трябва да се яви пред Международния наказателен съд".




Коментирайки военната офанзива на Русия в Украйна, Джонсън заяви, че "няма съмнение, че това, което правят, е военно престъпление" Тази недипломатична характеристика на Путин повтаря забележката на президента на САЩ Джо Байдън в същия смисъл от миналата седмица.


 


 


За разлика от него, описвайки украинския президент, Джонсън не спира да хвали Владимир Зеленский, като стига дотам да го сравнява с Уинстън Чърчил - британския премиер, ръководил Обединеното кралство по време на Втората световна война. "Абсолютно брилянтен" и "забележителен" са епитетите, които Джонсън използва, когато говори за Зеленски. Според британския премиер украинският президент, подобно на Чърчил, е дал "рев", изразяващ "волята на украинския народ и чувството му за непокорство".