19min.bg

Да се преразгледа без табута забраната за замърсяващи автомобили през 2035 г.: Висш комисар на ЕС

Според комисаря по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон ЕС все още може да натисне спирачките на плана си за постепенно прекратяване на продажбите на замърсяващи автомобили до 2035 г. , ако пазарът на електромобили не се развие навреме.

В интервю за Brussels Playbook, публикувано в петък, Бретон заяви, че неотдавна приетият закон - ключова част от плана на ЕС за намаляване на емисиите с 55% до 2030 г. - може да бъде възобновен през 2026 г. , за да се отложи датата на постепенното изключване и да се даде на автомобилната индустрия повече време за увеличаване на производството на електрически превозни средства.


"Казах, че е много важно да имаме клауза за преразглеждане. . . възможно най-скоро, за да имаме време да реагираме, ако се наложи - защото очевидно става дума за гигантска промяна на цял индустриален сектор в най-широк смисъл", каза Бретон.


 Планираното преразглеждане беше отложено за 2026 г. под натиска на големите страни производителки на автомобили. Франция призова хибридите с възможност за включване към електрическата мрежа да се разглеждат след 2035 г. , а Германия подкрепи разрешаването на двигатели с вътрешно горене, които работят с електронни горива - терминът за синтетични горива, произведени от уловен въглероден диоксид и водород.


Такива промени ще изискват основно актуализиране на договореното законодателство, което вероятно ще изисква широко съгласие от страна на дипломатите и членовете на ЕП.

"Към датата на прегледа през 2026 г. не трябва да подхождаме със забрани", добави Бретон, като посочи липсата на инфраструктура за зареждане и кризата в доставките на суровини, необходими за производството на батерии, като пречки пред масовото разпространение на електромобилите.