19min.bg

Дайте яснота за зелените вакси-паспорти, зове и туризмът

След 19 минути, и туристическият сектор поиска от правителството кампания за разясняване на новите зелени вакси – паспорти . С тях над 400 000 досега имунизирани срещу ковид19 българи се надяват безпрепятствено да могат да пътуват в рамките поне на Европа през лятото.
Сдружението на туроператорите и туристическите агенции Обединение Бъдеще за туризма (ОБТ) и Българска асоциация на туристическите агенции (БАТА) изпратиха писмо до служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и до вътрешния министър Бойко Рашков, в което изразяват своите притеснения във връзка с въвеждането на европейския зелен цифров сертификат в България, който ще важи при пътувания в ЕС, пише ТravelNews. “Молим да ни отговорите дали нашата национална инфосистема е завършена и е в готовност за свързване и дали свързването й с европейската система ще започне след 1 юни”. Павлина Илиева, председател на ОБТ, очаква хаос след 1 юли 2021 г. при пътуванията на в ЕС.
Урсула фон дер Лайен обяви, че дигиталният сертификат ще бъде въведен постепенно от средата на юни, като системата за изследваните, преболедувалите и ваксинираните ще бъде технически готова от 1 юни и страните от ЕС ще могат да започнат да се свързват от средата на юни. Това ще позволи да влязат в експлоатация поетапно, а дотогава е необходимо държавите-членки да завършат националните си информационни системи.
РАИ даде и сроковете за валидност, като най-дълги – 1 г. ще бъдат за ваксинираните с АстраЗенека, а най-вероятно 9 месеца – за Модерна и Пфайзер.
Считано от 1 юни 2021 г. всички нови сертификати за ваксинация, издадени на територията на България, ще бъдат съобразно изискванията на ЕК, съобщиха за TravelNews от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Системата е разработена от държавната фирма Информационно обслужване. Старите сертификати ще бъдат