19min.bg

Данъчните захапват Кремиковци

Сделката за Кремиковци е доста мистериозна, но ние вече сме възложили проверка, заяви шефът на НАП Красимир Стефанов пред bTV.

Комбинатът беше купен за 316 млн. лв. от регистрираната преди месец фирма Елтрейд къмпани, собственост на 26-годишния Лъчезар Варнаджиев, която беше единствен участник в търга.

„След като в общественото пространство излезе информация за собственика на фирмата, която купи комбината, и за банковия заем, ние се самосезирахме. Така че произходът на средствата е изяснен. Оттук нататък нас ни интересува НАП да си събере 80 милиона задължения, които Кремиковци ни дължи, както и да проследи данъчното поведение на тази чисто нова фирма“, допълни Красимир Стефанов.

Според него интересен бил фактът как фирма без история е получила такъв голям заем.

По думите му обаче не е от компетенцията на НАП да следи как банката се е съгласила да отпусне такава сума пари на фирма, създадена преди месец. Според Стефанов по този въпрос проверка трябва да направи Банков надзор. 

„Оттук - нататък слагаме фирмата под постоянен мониторинг“, категоричен е шефът на НАП.

Повече от шест месеца текат проверките на фолкизпълнителите и естрадните певци, каза още бирник №1.

По думите му само от трима от най-известните естрадни изпълнители се очаква около един милион да влязат в хазната.

„След като започнахме тези проверки, певците станаха едни от най-изрядните счетоводители в България, както и футболистите, което показва, че НАП работи. "Васил Найденов беше при мен с кочана фактури и с касовия апарат, за да ми докаже, че оттук - нататък вече се е дисциплинирал", даде пример той. При това Кеца не бил единственият неосъзнат счетоводител от средите на естрадата - "Могат да направят сборна формация", засмя се Красимир Стефанов. 

Напредък има и при футболните клубове. Само в четири отбора са разкрити 8 милиона лева, които вече са внесени в хазната. След законодателната промяна, дала възможност да се правят проверки на осигурителните вноски на футболистите по аналог  са извършени голям брой ревизии. 

"В  резултат на нашите проверки вече се декларират заплати от порядъка на 30, 40, 50 хиляди лева и върху тях се начисляват ДОД", каза Стефанов.

Във връзка с проверката на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов шефът на НАП заяви, че няма да позволи приходната агенция да бъде използвана като маша за решаването на политически въпроси.