19min.bg

Даниел Лорер е подходящ за премиер: Ива Митева

Ако има правителство с третия мандат, то трябва да го оглави представител на "Продължаваме промяната", каза пред Нова телевизия депутатът от "Има такъв народ" и бивш шеф на НС Ива Митева.



Тя описа желания кандидат като балансирана личност, която ще успее да обедини четирите парламентарни групи, която има опит и може да разговаря с всички. Запитана дали доскорошният председател на Народното събрание Никола Минчев отговаря на тези характеристики, отговори със "защо не", но добави, че има и други. Лично мнение на Митева е, че е подходящ сегашният министър на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер, който имал опит и знания за поста.



Очаква се в началото на идната седмица президентът Румен Радев да посочи политическата сила, на която да връчи третия мандат за съставяне на правителство след неуспеха на двете най-големи партии в парламента - "Продължаваме промяната" и ГЕРБ. И БСП, и "Има такъв народ", и "Демократична България" са заявили готовност да опитат.



Митева каза, че парламентарната група на "Има такъв народ" ще подкрепи в пленарната зала на първо четене проектозакона за реформиране на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Гласуването се сочи за знаково доколко бъдещото управление ще може да разчита на коалиционните партньори. Едновременно с това Митева разкритикува проекта като "писан на коляно" и настоя за съществени корекции между двете четения. Запитана дали това не означава отлагане, отговори: "Ще го преработим така, че да се изпълни изначалната цел".



Попитана дали "Има такъв народ" ще подкрепи кандидатурата на Бойко Рашков за шеф на антикорупционния орган, Митева отговори, че има и други подходящи хора и отказа да обсъжда кандидатури преди да е ясно кои ще са министрите.



На въпрос не е ли парадокс това, че "Има такъв народ" се оттегли от управлението заради Северна Македония, а се връща в коалицията в момент, в който парламентът в Скопие одобри т. нар. френско предложение, отговори, че "на този етап можем да бъдем спокойни".