19min.bg

Дания засилва сигурността си заради "деца войници"

Дания засилва охраната на границата с Швеция след поредица от стрелби, в които са замесени предполагаеми наемни убийци - няколко от които се оказаха непълнолетни - пристигнали от северната й съседка.  

Датският министър на правосъдието Петер Хумелгаард, говорейки пред телевизионния канал TV2, определи ситуацията като "сериозна" и добави, че датските власти засилват физическото присъствие на органите на реда на границата, особено във влаковете, преминаващи през пролива Оресунд, който разделя двете държави. Полицията също така използва все повече камери за наблюдение.  

Шведският министър на правосъдието Гунар Строммер определи новите мерки като естествена стъпка. "Новост е, че престъпни групи, действащи в Дания, набират изпълнители в Швеция. Разбира се, това е сериозно и ние имаме силен общ интерес... да спрем това", каза той.  

Хумелгард призна, че насилието от страна на банди, в които участват наемници, е ескалирало през последните седмици, като го определи като "отвратително явление".  Той също така отбеляза, че един от аспектите на проблема е, че наети шведски деца войници" идват в Копенхаген, за да изпълняват задачи във връзка с конфликтите между бандите. Според него "конците" в тези конфликти се дърпат от хора от незападния свят, в страни като Ливан, Ирак и Обединените арабски емирства. "Ние не искаме да се примиряваме с това", подчерта той.


В същото време Швеция отдавна страда от насилие и повишени нива на престъпност в много предимно имигрантски квартали.

Миналата седмица Дания беше разтърсена от поредица от инциденти с насилие. 43-годишен мъж беше убит, а 42-годишна жена беше ранена при стрелба в северозападната част на Копенхаген, като нападателят все още е на свобода. Междувременно датската полиция арестува двама шведски граждани - на 17 и 16 години - заподозрени за две други стрелби в Копенхаген, както и още един 17-годишен младеж, заподозрян за стрелба в град Колдинг.  

Други двама шведски граждани също са заподозрени в хвърлянето на граната в павилион в Копенхаген. Те бяха екстрадирани миналата седмица.  

 TV2 публикува разследване, което даде възможност да се надникне в оживения криминален пазар на труда. Социалните медии изобилстват от предложения, обещаващи големи суми пари за убийства, вандализъм и други видове насилие. Например за работа с наименование "изстрел в главата" се плащат около 47 500 долара, а желаещите да хвърлят граната по неуточнена цел могат да спечелят 19 000 долара.



Пламен Валентинов


 © TT News Agency/AFP/