19min.bg

ДАНС да изкара недекларираните бг сметки в чужбина: НС

Парламентарната комисия по корупцията поиска от шефа на ДАНС Пламен Тончев писмено да предостави на списък на лицата, заемащи или заемали висши публични длъжности и недекларирали имущество в чужбина на значителна стойност, пише Капитал. Става въпрос за банкови сметки в чужбина, недвижими имоти или друго на стойност над 60 000 лв., участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании.


 


Предложението е на депутата от ИТН Георги Георгиев. То е провокирано от друга инициатива на ГЕРБ и ДПС, които по-рано настояха председателят на ДАНС да бъде привикан за съвместно изслушване заедно с ексшефа на КПКОНПИ Сотир Цацаров по въпросите на отнетия му допуск до класифицирана информация.


 


Мнозинството гласува да покани и двамата на изслушване поотделно по различни теми, сред които и проблемите около гражданската конфискация. От комисията не приеха искането Цацаров да докладва само за отнетия му допуск до класифицирана информация, включително и на съвместно изслушване с Тончев, което възмути представителите на ГЕРБ и ДПС и те напуснаха.


 


Напомняме, че темата за списъка на лицата с недекларирани авоари в