19min.media

ДАНС лъже: Зам-министърът Стойнов

“Справката на ДАНС от 26-и октомври е пълна с неверни и непроверени твърдения за работата ми по финалното тестване преди удостоверяването на машините", заяви в позиция до медиите зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов. Напомняме, че тя стана повод и повлия на решението на ЦИК да отмени гласуването с устройства на първия тур.


Сега Стойнов обяви, че “ДАНС е направила внушения”, а едно от твърденията за изнесена флашка с чувствителна информация нарича "лъжа". Той потвърди и неофициалната информация, че е бил разпитван в агенцията в петък и според него това е забавило и процеса по официалното удостоверяване на машините.


“Твърденията, че съм записал изходния код, „за да си го гледам и да си поиграя с него" са не само неверни (лесно проверимо от видеозаписа), но и практически невъзможни - изходният код е над 500 хил. реда текст, който не може да бъде заснет с камера.


“Всички описани в справката на ДАНС събития са се случили в официалната зала за удостоверяване на машините в Министерството на електронното управление. Залата е оборудвана с камери и система за контрол на достъпа. Работил съм само в присъствието на членовете на работната група. Противно на твърденията в справката на ДАНС никой от присъстващите в залата не ми е забранявал да снимам”, обясни той. Всъщност, това е строго забранено и без да му се казва и той е наясно с това.