19min.bg

Държавата бута 1500 незаконни сгради през 2012-та

1500 незаконни сгради ще бутне държавата през тази година, обяви строителният министър Лиляна Павлова, цитирана от BNews. Сред разрушените ще бъдат масивни двуетажни и триетажни постройки, а в списъка за бутане е и скандалното ваканционно селище „Златната перла” край Варвара.


Всичките 10 сгради там ще бъдат премахнати, обеща Павлова пред bTV. Тя съобщи, че през изминалата година са бутнати 1300 незаконни сгради. Най-много от тях са били в Бургас – 400. 300 незаконни сгради са съборени в София.


Павлова коментира и протестите на археолозите срещу строежа на магистрали заради намерените археологични обекти в района на строителството.


„Проблемът с тях е, че на места, на които веднъж вече без резултат е проверявано за археологически обекти, изненадващо се появява необходимост от разкопки”


каза министърът. Тя допълни, че в условия на криза трябва да се внимава да не се плаща два пъти за едно и също нещо.


Павлова изрази надежда, че през тази година магистрала „Тракия” ще е готова и по нея ще се ходи по-бързо на море. „Плануваме до 1 юли да са готови и Лот 2 и Лот 3 и част от Лот 4 в частта до петолъчката на Ямбол”, каза тя.


Работи се и по другите пътища като магистрала "Хемус". "Магистрала "Хемус" остава основен приоритет за следващия програмен период, когато


до Велико Търново ще бъде изцяло магистрала, а от Велико Търново до Шумен ще бъде скоростен път"


обяви още министърът.