19min.bg

Държавата да поеме 50% от цената на картите и строеж на детски градини в София поиска ДБ, обаче текстовете ги няма в проекта за актуаизиран бюджет, също като компенсациите за тока и газа


Държавният бюджет, който и в своята актуализация НЕ ПРЕДВИЖДА ДОРИ ДА ИЗПЪЛНИ НАЛОЖЕНИТЕ НА СОФИЯ ИЗПЪЛНЕНИЯ НА ФУНКЦИИ НА ЦЕНТРАЛНАТА ВЛАСТ, НИТО ПЪК КОМПЕНСАЦИИ ЗА ПОСКЪПВАНЕТО НА ЕНЕРГИЙНИТЕ РАЗХОДИ ЗА ТРАНСПОРТА, УЧИЛИЩАТА, БОЛНИЦИТЕ, СОЦИАЛНИТЕ УЧРЕЖДЕНИЯ В МИЛИОННИЯ ГРАД, да поеме 50% от цената на картите за придвижване и строежа на детски градини.


 


Това е било настояване на Експертния съвет към Коалиционния съвет на управляващото мнозинство, изразено от Демократична България. Поемането на 50% от цената на картите за транспорт, което всъщност е работеща в Германия в момента мярка, да важи и в другите градове на страната, допълни депутатът Иво Мирчев. Според него тези 2 основни предложения са били приети.


 


Лошото е, че те – също като енергийните компенсации за тока и газа за бизнеса, както и за общините, се декларират, но не присъстват  като конкретни текстове в публикувания от вицепремиера и финансов министър проект за актуализация на бюджета.


 


Мария Пенчева