19min.bg

Държавата да ползва златната акция в Лукойл Нефтохим Бургас: Росен Христов

Бившият служебен министър на енергетиката Росен Христов призова държавата да използва т.нар. златна акция в Лукойл Нефтохим Бургас, за да може евентуалният нов собственик да осигури суров петрол на достъпни цени и рафинерията да продължи да работи.



Повод за коментара е обявеното вчера намерение на компанията да продаде бизнеса си в България:



"Не е неочаквано, имайки предвид натискът, който се оказва върху Лукойл не само от България, но и като цяло във връзка с европейските санкции срещу Русия.



Въпросът тук е как държавата може да използва своите инструменти, за да контролира тази продажба и да направи така, че новият купувач да бъде сериозна петролна компания, с опит...подобни обекти, така че България да не изпита шок от поскъпване на горивата".



Росен Христов определи като "фантазии" изказаната по-рано в ефира на Хоризонт хипотеза от Румен Овчаров, че има политически натиск над Лукойл заради идея за изграждането на американска военна база близо до Росенец.



Според бившия министър на икономиката и бивш член на Надзорния съвет на Лукойл Румен Овчаров няма как в съседство на бъдеща американска база да има руски собственик.



Росен Христов каза по този повод: "Чак толкова далеч никой не мисли".