19min.bg

Държавата отделя над половин милиард лева за отсечка на околовръстното на София

Важна стъпка за изграждането на продължението на околовръстното на София от "Бъкстон" до "Люлин" беше направена след окончателното влизане в сила в края на май на подробния устройствен план (ПУП). Срещу него се водиха няколко съдебните дела. Сега на ход е Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), която трябва да отчужди имотите и да обяви обществена поръчка за строителството до края на годината, съобщава "Капитал".

Прогнозната стойност на проекта е около 550 млн. лв., а срокът за завършване на отсечката е 2030 г., като се предвиждат и връзки към кварталите, които Столичната община ще трябва да прави. Финансирането ще дойде от държавния бюджет.

Предвижда се изграждането на тунели, три кръстовища на две нива, естакада и четири пешеходни пасарелки. Условно обектът е разделен на два участъка. Първият е с дължина 6 км от улиците "Лазурна" и "Киевска" (в "Овча купел") до автомагистрала "Струма". Вторият участък е с дължина 2 км - от улиците "Лазурна" и "Киевска" в "Овча купел" до ул. "Ралевица" в "Манастирски ливади". За него все още не е одобрен подробен устройствен план.

Планират се локални връзки с бул. "Линкълн", "Монтевидео", "Народно хоро" в "Овча купел", но те ще трябва да се строят допълнително със средства от общинския бюджет.

Поръчката ще е от типа инженеринг, т.е. едновременно за проектиране и строителство, като ще се прави с предварително изпълнение, което означава, че ако някой собственик на земя обжалва стойността за отчуждаване, строителството няма да спира. Това е възможно, тъй като околовръстното се води национален обект - част от републиканската пътна мрежа.