19min.bg

Държавата се управлява от сондажи, пиари и всякакви други драматурзи: Хампарцумян

Децентрализацията предполага силни институции по места. Ние нямаме централни силни институции, камо ли по места. Това каза председателят на Управителния съвет на Българския форум на бизнес лидерите Левон Хампарцумян в студиото на „Bulgaria ON AIR“, коментирайки един от основните приоритети на кабинета.

Той припомни, че една от основните причини на аржентинските кризи е задлъжнялостта на отделните провинции.

„На хартия изглежда прекрасно, но местните интереси, които строят подпорни стени, да им оставиш и финансите, е рецепта за катастрофа. Не сме готови и нямаме достатъчно силни институции, които да осигурят демократичния контрол на едни такива процеси. Първо трябва да се подредят нещата“, обясни Хампарцумян.

Според него управляващите от не-коалицията трябва първо да се научат да наричат нещата със собствените им имена.

„Когато думите са грешни, изводите да бъдат правилни е много трудно. Изисква се голямо изкуство. Икономически сме най-назад, институционално сме разбити. Очевидно е, че тази дружба не води до добри резултати. Трябва лека-полека да започне да се разглобява. Алексей Петров е човек със спорна репутация. Част от неговите биографични подвизи са хартиени и с огромна амбиция, и желание да се бърка в политиката и в управлението на държавата, където му се получаваше доста време“, коментира банкерът.

Хампарцумян заяви, че не вижда нито амбиция да влезем в Еврозоната и Шенген, нито последователни твърди действия и намерения.

„Забравете 1 януари 2024 година. Трябва да се опитаме да направим нещо за 2025 г. Не виждам практическите организирани и целенасочени усилия в тази посока. Тази държава се управлява от сондажи, пиари и всякакви други драматурзи, но не и от професионалисти“, смята той.

За да се справим с инфлацията – трябват организирани усилия, подчерта банкерът. „Българската икономика все още расте, но се задават черни облаци на хоризонта. Трябва да започнем да се подготвяме за по-лоши дни. За Шенген е същото. Около тези наводнения къде изчезнаха мигрантите? В Европа стават наводнения, но не падат мостове. Основната инфраструктура трябва да се проектира, за да издържи“, на мнение е Хампарцумян.

Най-добрият начин за борба с инфлацията е да се продадат повече стоки и услуги, но това изисква дългосрочни и устойчиви усилия, изтъкна гостът.