19min.bg

Държавната петролна компания вече си има шеф и УС

Досегашният шеф на Българския институт по метеорология Паун Илчев ще бъде изпълнителен директор на Държавната петролна компания, става ясно от проверка на БНР в Търговския регистър, предаде clubz.bg. Докато е заемал поста в института, Илчев е бил и член на вече закритата Държавна комисия по хазарта, свързана със скандала Васил Божков и допускането от нейните членове неплащане на стотици милиони лева държавни такси.


В Управителния съвет влизат още Ралица Георгиева, която ще бъде заместник на Илчев, и Радостина Белчева, която става председател на борда на директорите. Мандатът на тримата е петгодишен.


Припомняме, че предметът на дейност на компанията е създаване, съхраняване, опазване, обновяване и продажба на държавните резерви и военновременните запаси от нефт и нефтопродукти. Друга нейна задача е управление, поддръжка, експлоатация и изграждане на петролни бази за съхранение на резерви и запаси от нефт и нефтопродукти.


Тя ще се финансира от бюджета, като за 2021 г. трансфера към нея е заложен за 49 млн. лв.  А през 2022 и 2023 г.- още по 29,5 млн. лева за всяка от тях. Тоест общо 110 млн. лв. за три години.


Създаването на ДПК бе анонсирано от бившите вече министри на икономиката и финансите Емил Караниколов и Владислав Горанов, а законът бе приет през лятото на 2020-а. Предприятието няма да има печалба, няма да може да се приватизира, ще управлява държавния резерв, ще изгради и държи собствени данъчни складове и ще има възможност да създаде държавни бензиностанции. С тях практически държавата ще влезе и на пазара на горива за крайния потребител. С пари на... данъкоплатците.


За новият директор на Българската петролна компания се знае малко. Той бе назначен за шеф на метрологията през 2015 година, след като предишният управляващ - Димитър Станков, бе оттеглен заради скандал. Според информацията за Илчев от тогава, представена от Министерски съвет, той "притежава богат управленски опит и умения, познава както административните, така и законодателните процедури в областта на контрола на пазара на стоки и услуги."


Странното е новината за едно от най-важните държавни дружества не дойде нито от Министерство на икономиката, нито от Министерски съвет, а се разбра от проверка на медиите. Към това трябва да прибавим, че в момента реално не се знае кога тази компания ще заработи, кога, как и дали въобще ще строи наистина бензиностанции и кога трябва да са готови.


Снимка: БГНЕС