19min.bg

Държавни фирми саботират комисията по ревизия


Привикват за лични отговори представители на  компаниите и ресорните министри в оставка, които  влизат в проверката на НС.

Причината е, че големите държавни дружества, попаднали във фокуса на проверките на оглавяваната от Мая Манолова парламентарна комисия по ревизията, отказват да съдействат и бойкотират работата на депутатите.

При изпратени 26 писма с въпроси до различни дружества комисията е получила само 4 отговора.

Заради затруднения достъп до информация комисията взе решение да привика отговорните лица, така че да могат да бъдат зададени въпроси както за достъпа до данни, така и по същество, реши на второто си заседание временната комисия за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от държавни органи и фирми с над 50% държавно участие.

Сред поканените са: министрите на енергетиката и регионалното развитие в оставка Теменужка Петкова и Петя Аврамова, както и ръководството на две от дружествата в списъка с приоритети на комисията - Булгартрансгаз и Автомагистрали. С тях ще бъдат обсъдени и въпроси по същество от дейността на фирмите.  Депутатите ще изхождат от вече правени питания и проучвания в предходния парламент и други публични данни за проблеми в работата на двете дружества. Въпроси ще могат да задават и журналисти, реши комисията.

„Получили сме 3 писма - от финансовото министерство - за изразходваните средства с