19min.bg

ДБ няма да участва в коалиции с ГЕРБ, БСП, ДПС

Демократична България не планира да сключва коалиционно споразумение с когото и да било, а ако се стигне до това президентът да даде мандат за съставяне на правителство, ще търси подкрепа за своите политики. Това съобщи в интервю за Нова телевизия съпредседателят на политическото обединение Христо Иванов.


Той беше помолен да коментира хипотезата, при която първата и втората политическа сила ГЕРБ и БСП (според проучванията на социологическите агенции) не успеят да сформират кабинет след парламентарните избори на 4 април, а държавният глава, който в този случай има право на избор, реши да връчи мандата на "Демократична България".


"Ако даде на нас, ще се опитаме да съставим управление, което да може да реализира нашите приоритети. Няма да го направим на база на коалиционно споразумение. Предлагаме кабинет и или той получава подкрепа за програмата си, или не", каза Иванов.


Той подчерта, че част от тези приоритети вече са превърнати в законодателни инициативи, които ще бъдат внесени в деловодството на Народното събрание в момента, в който то заработи. С проект за промени в Конституцията "Демократична България" ще тества колко гласа подкрепа би могла да получи. "Ако има подкрепа, има смисъл да създаваме управление. Самоцелното стоене в управлението не е наша цел", продължи Иванов.