19min.bg

ДБ се явява на избори, за да излъчи управление за промяна: Христо Иванов

"Демократична България“ се явява на изборите, за да бъде сформирано не каквото и да е управление, а управление за промяна и дълбока трансформация на страната. Това заяви съпредседателят на обединението Христо Иванов в петък пред Нова телевизия.


Според него някои от промените ще изискват мандат от четири години, затова следващото управление трябва да бъде стабилно. То трябва да бъде сформирано около конкретни политики и програмни цели.


"За някои от големите промени ще се изискват конституционни мнозинства. Това са въпроси, които трябва много внимателно да се изговорят и подготвят. Затова е важен въпросът какви ще са електоралните съотношения и затова не поставяме предварителни условия", заяви Христо Иванов, предаде Медиапул.


Той добави, че "Демократична България" е готова да разговаря с другите партии на промяната за различни формати на управление. Единият от тях е за пълна коалиция, при която има съгласие по всички сектори. "Има и вариант да търсим някой от другите инструменти за подкрепа без да имаме участие в кабинет", каза Иванов.


По-нататък той защити тезата, че министър-председателят не е просто една титла срещу името на определен човек, а изисква много повече качества. Както и че парламентът трябва да възвърне ролята си.


"Премиерът е функция на много въпроси. Не е просто име с тиренце "министър-председател" срещу него. Бих подкрепил премиер с административна компетентност и лидерски качества, който обаче е със съзнание, че трябва да връща власт, да връща към парламента, към общините и структурите на местната власт", заяви той.