19min.bg

ДБ срещу ПП за назначенията на партийци в регулаторите

“Крайно време е НС да избира професионалисти, а не на квотен принцип”, настоя в ефира на Nova депутатът и бивш правосъде министър Надежда Йорданова от ДБ, която попиля съпредседателя на ПП Кирил Петков.


Напомняме, че ден по-рано той заяви пред Дарик, че „не независими експерти, а политически фигури е по-добре да бъдат начело на регулаторните органи”.


“Всяка партия да сложи предложение. Вече не вярвам много на идеята за независими експерти при назначенията”, посочи експремиерът.


“В Конституцията изрично записваме, че представителите на обществената квота трябва да бъдат независими и политически неутрални”, настоя обаче Йорданова. “Когато избереш професионалист на високо ниво, доказал високи морални качества в своята практика, той действа независимо и това работи за обществения интерес”, подчерта тя.


“Във всеки един момент, в който имаме човешко решение или избор от страна на НС, абсолютно легитимен е въпросът дали става дума за политически зависим човек, или за човек с професионални качества. Това няма как априори да се издълбае с камък в Конституцията. Зависи от процедурите и решенията, които взимаме. Убедена съм, че когато новите процедури бъдат разписани, ще има висок стандарт на прозрачност и обоснованост в избора и ще бъдат избрани професионалисти”, каза още Йорданова.