19min.bg

Демокрацията в България се влошава

Според доклад на Freedom House общата оценка за демокрацията в у нас е най-ниската от поне десетилетие. През 2009 г. е било най-доброто ни представяне в класацията.Организацията посочва, че през последните 10 години има тенденция за непрекъснато влошаване на демократичните показатели в България.


Най-лоши продължават да бъдат оценките по отношение на корупцията (4,25 пункта) и независимост на медиите, които получават същия резултат. Скалата за оценка е от 1, което изразява най-добър резултат, до 7 – съответно най-лош резултат. На националното демократично управление също се дава слаба оценка – 3,75 пункта, както и на съдебната система – 3,50 пункта. С най-високи резултати са показателите изборен процес (2,25 пункта) и гражданско общество (2,5 пункта).


Рейтингът на страната ни тази година отбелязва спад само по един показател – местно демократично управление. Оценката му се понижава до 3,25 пункта от 3,00 пункта. Останалите индекси остават без промяна, но на стабилно ниски нива.


Така, общият показател за България през 2018 г. спада до 3,39 пункта спрямо 3,36 пункта през миналата година.


Организацията анализира състоянието в 29 държави от Централна и Източна Европа и Евразия – основно бивши социалистически държави.