19min.bg

Деница Златева оглави Булгаргаз

Министерството на енергетиката е предложило нов Борд на директорите на държавния газов доставчик „Булгаргаз“. За нов изпълнителен директор на дружеството е избрана Деница Златева, която заменя на поста Людмил Йоцов, съобщи БТА.

Сменят се и другите членове на борда Анжела Славова, Антон Адамов и Стефан Войнов, а техните места се заемат от Димитър Спасов, Татяна Петрова и Веселин Синабов. Поста си запазва единствено досегашният председателят на борда Иван Топчийски.

Деница Златева е кадър на БСП. Между 2008 и 2009 е началник на кабинета на вицепремиера по въпросите за еврофондовете в правителството на тройната коалиция Меглена Плугчиева. Между 2009 и 2013 г. е евродепутат от БСП и е депутат от левицата в четиридесет и второто Народно събрание. До 2017 г. е международен секретар на БСП.

През 2017 г. Румен Радев я назначава като вицепремиер в първия си служебен кабинет, в който министър-председател беше Огнян Герджиков. Тогава Златева отговаря за подготовката за българското председателство на Съвета на ЕС.

Деница Златева има диплома от специалност „Корпоративен мениджмънт“ и няма информация да има предишен опит в сферата на енергетиката. През годините се е изказвала в полза на изграждането на прекратения проект АЕЦ „Белене“.

Димитър Спасов е бивш управител на панагюрската фирма БМЕ, която се занимава с производство и търговия на метали. Татяна Петрова има бизнеси, свързани с недвижимо имущество и електронна търговия, а Веселин Синабов е бивш служител на „Булгаргаз“ и частната „Овергаз“ и има образование от Московския институт за международни отношения, съобщи Медиапул.

Това е поредната кадрова промяна в ключова държавна институция, която