19min.bg

Денков върна втория мандат неизпълнен (Видео)

Денков, като кандидат за министър- председател на ППДБ, върна втория мандат неизпълнен при президента Румен Радев.



Президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание - „Продължаваме промяната – Демократична България“.


На връчването на мандата от ПП-ДБ дойдоха Кирил Петков, Николай Денков, Божидар Божанов, Людмила Илиева, Атанас Атанасов и Надежда Йорданова.


Втората по численост парламентарна група обаче върна мандатът неизпълнен, след като поискаха отсрочка от три месеца в предлагания от тях проект на декларация за излизане от политическата криза и не намериха подкрепа за нея от останалите парламентарно представени политически сили.


"Отговорът след проведените разговори е, че това не може да се случи. Няма да променим нашия подход, ще поддържаме тези приоритети да създадем като държава приветлива среда за бизнеса и инвеститори, така че да увеличим доходите, да намалим неравенството, да имаме средства, за да осигурим по-качествено образование и здравеопазване. В това Народно събрание се оказа невъзможно.


Очакваме да получим по-силна обществена подкрепа, така че при следващи възможности тези теми да можем да ги поставим отново и те да бъдат в центъра на дискусиите в парламента.


Борбата с корупцията не е самоцел, а основно средство, за да постигнем успехи в тази посока. Решението е, че аз получавам мандат като премиер, но със задачата да го върна неизпълнен", каза Николай Денков, ПП-ДБ.


В текста на предлаганата декларация се заявява подкрепа за седем законодателни инициативи и решения на Народното събрание, сред които избиране на членове на Комисията за противодействие на корупцията, приемане на нов Закон за съдебната власт, изменения в специалните закони, уреждащи работата на службите за сигурност.