19min.bg

Депутат от ДБ излъга, че няма сметка заради 432 хил. лв. кредит

Народните представители отново ще могат да получават възнагражденията си на ръка вместо по банков път, реши Временната комисия по промените в правилника за дейността на НС. Депутатът и зам.-шеф на ПГ на Демократична България (ДБ) Иван Димитров веднага обяви, че също иска да получава заплатата си кеш, тъй като “няма сметка и не желае да си открие”, което се оказа лъжа.
"Аз искам да си ги получавам в брой. Нямам банкова сметка и не искам да си ги получавам по банкова сметка. Няма закон, който да задължи човек да си получава по банков път", казва той пред комисията.
В имотната си декларация като депутат от май 2021 г. обаче той обявил, че има 2 кредитни карти с размер на задължението 5000 лв, борч 4500 лв. за издръжка на двете му дъщери и е изплащал кредит за над 432 000 лв. към Юробанк.
Към октомври 2021 г. този заем вече е прехвърлен от банката на Колект БГ - фирмата за събиране на неплатени вземания, известна с по-ранното си име Свети Георги Груп (получила държавен заем над 70 млн. лв. от ББР при ГЕРБ и Стоян Мавродиев).

Димитров  не е заявил да притежава парични средства над 10 000 лв. нито в брой, нито в банкови влогове.
Обяснението му влезе в пълен конфликт с една от основните позиции на ДБ за нуждата от въвеждане на електронна идентификация на гражданите и за дигитализиране на колкото се може повече административни услуги.
 Димитров е шеф на ДСБ-Разлог, избран е от листата на ДБ в Благоевград. Той е адвокат по професия, бил е и общински съветник от ДБ, избиран е два пъти за народен представител.
Очаква се обаче пленарната зала да приеме заплатите да се плащат само по банков път, а ДБ да подкрепи това.  Атаката е срещу депутата от ДПС Делян Пеевски като част от Магнитски.
Напомняме, че скандалът около начина на изплащане на възнагражденията по банков път възникна и в 45 НС, когато Мария Капон от Изправи се.БГ призова да се прекрати "раздаването на пари в една торба за целите парламентарни групи - черна каса". Тогава само 75 души подкрепиха изплащането на тези средства по банков път. 85 депутати гласуваха "против", а 29 - "въздържал се".


 Егор Глазунов