19min.bg

Депутати и министри пак си вдигнаха заплатите


Основната заплата на висшите чиновници нарасна от 288 до 350 лв., заради отчетен ръст на средните възнаграждения в бюджетния сектор. Народните представители взимат по три средни заплати за обществения сектор за последния месец от тримесечието. Статистиката на НСИ отчете ръст, на базата на който се изчисляват и заплатите на властта.
Средната работна заплата в България мина за първи път границата от 1200 лв. месечно и през декември. Средното отчетено възнаграждение в обществения сектор е 1269 лв.. Затова основната заплата на депутатите нараства с 288 лв. спрямо предходното тримесечие.
Шефовете на парламентарните комисии вече ще взимат основна заплата от 5139 лв. Заплатите на шефа на НС и на премиера стават 5900 лв., а на министрите – 4949 лв. Президентът ще взима 7614 лв. Това обаче са основни заплати, към които има клас за прослужено време плюс други добавки и бонуси в пликове.
Припомняме, че от  1 януари таванът за кметовете и техните заместници вече е равен на основната месечна заплата на министър. 10% увеличение на заплатите си получиха и всички чиновници в страната. Внушителен е и размерът на премиите в администрацията. Само министърът на финансите Владислав Горанов е раздал 43 436 446 лв. бонуси на подчинените си.