19min.media

Депутати: Плугчиева, подай оставка!

В опозиционните политически кръгове всеобщо е мнението, че зам.-министър-председателят Миглена Плугчиева трябва незабавно да си подаде оставката. Основният мотив са спрените европейски пари, тъй като тя отговаря за управлението и усвояването на средствата от Европейския съюз. В предишния кабинет обаче Плугчиева беше зам.-министър на земеделието с ресори еврофондовете, което време мнозина свързват с източването по САПАРД.


„Адекватната реакция изключва оправдание и хленчене и означава само едно – подаване на оставка“, заяви за 19` Петя Ставрева, евродепутат от Европейската народна партия. Тя е шокирана от факта, че в понеделник е била убеждавана от правителството, че замразените пари в крайна сметка щели да бъдат отпуснати на България, а на другия ден от Брюксел дошла попарващата новина за загубените 220 млн. евро.


Лидерът на „Ред, законност и справедливост“ каза за вестника, че оставката трябва да бъде не само за Плугчиева, а за целия кабинет, и във връзка с това организацията му вече е започнала консултации с други парламентарно представени партии.


На кого е човек вицето на премиера Станишев, на БСП или на Доган, се пита Гюнер Тахир, председател на НДПС. Той често я засичал пред централата на ДПС, докато Плугчиева била зам.-министър на земеделието в кабинета „Сакскобургготски“.


Политици коментират и факта, че приятелката на сегашния шеф на САПАРД Константин Паликарски – Преслава, е бивша секретарка на министър Емел Етем, което било поредното доказателство за „топлата връзка“ между отговарящата за еврофондовете Плугчиева и ДПС.