19min.bg

Депутатите приеха нови правила за работа на НС


Разделени на две групи и по график ще гласуват законите в пленарна зала депутатите, а по време на обсъжданията в залата не може да са повече от 1/4 от всички 240. Това са част от новите правила, по които ще работи Народното събрание по време на извънредното положение, предаде 24 часа.

Със 119 „за“, 54 „против“ и 0 въздържали се депутатите приеха внесените промени в правилника на парламента. Промените предвиждат още внесените законопроекти да се разглеждат само от водещата комисия, а не от няколко комисии както беше до сега.

Отменят се и депутатските ваканции около великденските празници както и лятната ваканция от 1 до 31 август. Регистрацията на депутатите пък вече ще започва час по-рано преди заседанието.

Председателят на НС ще определя началния час на гласуването, като той не може да е по-малко от 30 мин. след края на разискванията. Депутатите ще се разделят на две групи, които гласуват по график в пленарната зала чрез компютъризираната система в НС, а резултатите се обобщават от секретатите в парламента.

24 часа пък е срокът за внасяне на писмени предложения за промени в законите, приети на първо четене. На второ четене депутатите отново ще гласуват по график, разделени на две групи.

Вносители на приетите промени в правилника на НС са Красимир Ципов от ГЕРБ, Йордан Цонев от ДПС и Искрен Веселинов от „Обединени патриоти“.

Разискванията по новите правила продължи повече от час, а депутатите се отклониха в теми като замразяването на депутатските заплати и партийните субсидии.