19min.bg

Депутатите приеха закона за МВР

Народното събрание прие на второ четене закона за МВР. С промените се въвежда 2% коефициент за увеличение на заплатите, задължително допълнително възнаграждение за нощен труд от 22:00 до 6:00 часа. Максималният брой часове извънреден труд ще бъде увеличен от 200 на 280 часа годишно и от 50 на 70 на отчетен период за работещите на смени. Въвеждат се и допълнителни разпоредби, гарантиращи правата на жените държавни служители в МВР.



Основният нов момент в закона е, че главният секретар няма да бъде назначаван с указ на президента, а по предложение на премиера и с решение на правителството и ще е с 5-годишен мандат. Ще има и заместник. Мотивът на мнозинството за тази промяна е, че по този начин министърът на вътрешните работи няма да има възможност да се намесва пряко в оперативната дейност, да влияе върху решенията, разследванията и резултатите от тях, включително и върху решенията дали да се използват СРС или не.



Приет беше текст, според който за представителни синдикати ще се приемат само онези с поне 5% членове от служителите на министерството и които имат звена в 1/3 от структурите му. От шестте полицейски синдиката само два отговарят на условията - Синдикалната федерация на служителите в МВР и Националният синдикат на гражданската администрация в МВР.