19min.bg

Депутатите се разбраха за 12 комисии в парламента

Депутатите успяха да изберат 12 комисии от общо 22 в парламента днес. Причина за това станаха от БСП, които спореха кои народни избраници в кои комисии да бъдат и така отложиха избора на останалите за утре.


Червените свикаха и извънредно заседание на парламентарната група за таен избор на представителите на левицата в комисиите. На него решиха утре шеф на икономическата комисия да стане Петър Кънев, предава дартснюз. Той спечелил битката срещу Румен Гечев. Заради това последният ще бъде компенсиран със зам.-шефско място в бюджетната комисия.


Днес депутатите назначиха Данаил Кирилов от ГЕРБ за председател на правната комисия. Регионалната, транспортната и земеделската отиват при Реформаторите, като начело ще застанат Найден Зеленогорски, Гроздан Караджов и Румен Христов. Социалната комисия оглавява Хасан Адемов от ДПС, а тази по младежта и спорта - Борислав Борисов от АБВ.


За околната среда и водите ще отговаря Станислав Иванов от ГЕРБ, а за културата и медиите - Слави Бинев от Патриотичния фронт. Председател на комисия за контрол над службите за сигурност ще бъде Димитър Лазаров от ГЕРБ, а на тази по вероизповеданията и правата на човека – колегата му Красимир Велчев.


Еврофондовете поема Светлин Танчев от БДЦ. Най-голямата битка е за енергийната комисия. За нея се борят и партньорите от АБВ, и патриотите, и от Реформаторския блок. Най-вероятно обаче тя ще остане при ГЕРБ, като за поста се спряга бившият министър в първия кабинет на Борисов - Делян Добрев.


Зам.-председателските места ще се разпределят на пропорционален принцип и според броя депутати. ГЕРБ ще имат 22-ма заместници, БСП - 11, ДПС - 10, РБ - 6 и останалите по 2-3.