19min.bg

Депутатите си гласуваха нов правилник с пръстови отпечатъци

Депутатите приеха окончателно промените в Правилника за дейността на Народното събрание. Гласуването вече ще става с пръстов отпечатък. Така ще се прекъсне една от "най-уродливите" парламентарни практики - гласуване с чужди карти, коментираха от БСП.
Новите правила разрешават на Председателя на НС да отстранява народни представители, които призовават към или упражняват насилие в залата или сградата на НС. Наказанието за побойниците ще е отстраняване от 3 заседания.
С промените във вътрешния ред, депутатите намалиха размера на стойността на подаръците, които могат да получават, но си запазиха правото да пътуват безплатно като народни представители. В правилника остава и възможността за създаване на нови парламентарни групи в НС.
Друга промяна налага всички законопроектите да се публикуват на интернет страницата на парламента веднага след внасянето им, където граждани ще могат да представят писмени становища по законопроектите.


Депутатите ще пътуват без пари в транспорта. Ще могат и да си летят до родните места, ако там има летище и се намира на повече от 250 км. от столицата, 40 пъти в годината за държавна сметка. Това реши мнозинството в пленарна зала и го записа в Правилника за дейността на Народното събрание.