19min.media

Der Spiegel нарече Мъск „враг №2"

Илон Мъск отвърна на удара на германското списание Der Spiegel, след като то нарече милиардера „обществен враг № 2“ и заяви, че работи с кандидата за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп за „разлагане на либералната демокрация“. В отговор Мъск настоя, че е убеден защитник на демокрацията.    

В неделя германското издание публикува статия с корица, на която е изобразен технологичният магнат в близък план, а през част от лицето му изпъкват чертите на Тръмп. В статията се отбелязва, че собственикът на X и главен изпълнителен директор на Tesla е натрупал огромно икономическо влияние и значим медиен профил.

„В рамките на няколко години той [Мъск] се превърна не само в твърдолинейния политически десен лидер, но и в обявен противник на либералната демокрация в САЩ. Шефът на „Трол ин“ мутира в политически агитатор. Може да се каже: Доналд Тръмп вероятно е настоящата най-голяма заплаха за свободния свят. Неговият приятел Мъск [е] поне обществен враг номер две“, се казва в статията, като се правят паралели с нацисткия лидер Адолф Хитлер, който се е издигнал на власт благодарение в немалка степен на подкрепата на германски индустриални магнати.


Мъск отправи това обвинение по време на среща с американски избиратели в Пенсилвания. „Аз съм като: враг №2 на какво? Демокрацията? Искам да кажа, че аз съм за демокрацията. Буквално се опитвам да спазвам Конституцията и да гарантирам, че имаме свободни и честни избори“, изстреля той, предизвиквайки възгласи от тълпата.


Милиардерът добави, че след статията „определено ще подобри сигурността си“, като отбеляза, че понякога е „шокиран“ от това, което вижда отляво. „Знаете ли, нивото на стъклена омраза в левицата, която би трябвало да е толерантна. Те твърдят, че са толерантни, но въпреки това са невероятно нетолерантни и бълват омраза“.

Мъск, който се самоопределя като „абсолютист на свободата на словото“, подкрепи Тръмп след неуспешния опит за покушение срещу бившия президент през юли и оттогава дари десетки милиони долари за кампанията му. Той неведнъж е изразявал загриженост относно това, което описва като нарастваща цензура в САЩ, както и от властовата бюрокрация, която възпрепятства всякакви смислени действия.

Междувременно Тръмп обеща да създаде ръководена от Мъск комисия за правителствена ефективност, която да извърши одит на цялото федерално правителство, ако се върне в Белия дом.


 Пламен Валентинов