19min.bg

Десислава Атанасова оглави комисията по проекта за нова конституция

В същинска пародия се превърна временната комисия, която трябва да обсъди проектът на конституция, внесен от ГЕРБ, съобщава "Сега". Комисията ще трябва да заседава в половин състав – участие ще вземат само ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля", а основните опозиционни сили БСП и ДПС отказа да излъчат свои представители. А ГЕРБ удивиха всички, когато предложиха от името на депутатите, нечленуващи в парламентарни групи, изгонения от „БСП за България“ Спас Панчев.


Десислава Атанасова от ГЕРБ, ексминистър на здравеопазването, оглави комисията по проекта за нова конституция. БСП гласуваха против създаването на такава комисия, а ДПС напуснаха залата.


В крайна сметка комисията, която трябваше да се състои от 18 членове (по трима от всяка парламентарна група и трима от независимите), събра едва 10 човека – колкото да има кворум за своите заседания. Тази ситуация обаче изобщо не смути управляващите от ГЕРБ.

В опит за печелене на време ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" създадоха временна комисия в парламента, която два месеца да обсъжда и анализира проекта на партията на Бойко Борисов за нова конституция. За председател бе избрана Десислава Атанасова от ГЕРБ, която в първия мандат бе за кратко здравен министър, пише "Дневник".

По същество комисията може да прави само дискусии, тъй като нова конституция се приема само от Велико Народно събрание, а в този парламент няма да се съберат 160 гласа за свикването му.

БСП и ДПС са против проекта за конституцията, свикването на Велико Народно събрание и създаването на комисията и заради това отказаха да участват в нея.

Според опозицията целта на комисията е тупане на топката, за да остане Борисов на власт. Заявката на премиера бе решението за свикване на Велико народно събрание да бъде взето два месеца след внасянето на проекта за конституцията, т.е. в началото на ноември. Комисията обаче ще работи поне до началото на декември.

В комисията влизат още Красимир Ципов и Тома Биков от ГЕРБ, Искрен Веселинов, Борис Ячев и Христиан Митев от "Обединени патриоти" и Симеон Найденов, Пламен Христов и Елена Пешева от "Воля". В нея ще участва и Спас Панчев като представител на нечленуващите в парламентарни групи, който бе предложен от ГЕРБ.

Дебатите по проекта за създаване на комисия бяха в четвъртък, а от БСП обявиха, че това е абсурден, вреден и опасен ход.