19min.bg

Децата, които използват таблет по 1 час на ден, са с 22% по-склонни към изблици на ГНЯВ: Проучване

Проучване показва, че децата, които използват таблетите си в продължение на един час на ден, са по-склонни да се ядосват или разочароват една година по-късно.

Повечето родители в някакъв момент са давали на детето си таблет, за да го занимават или да отвлекат вниманието му от пристъп на гняв. Експертите обаче предупреждават, че това може да доведе до проблеми в бъдеще.


Екип от университета Шербрук в Квебек помоли 315 родители в Канада да запишат как детето им използва таблет на възраст 3,5, 4,5 и 5,5 години. Родителите също така са били помолени да докладват за проявите на гняв и неудовлетвореност на детето си на тези възрасти.


Като цяло децата от извадката прекарват средно 6,5 часа седмично - почти по час на ден - използвайки таблети на възраст 3,5 години. Това обаче представлява голяма разлика между отделните деца, като някои от тях не прекарват никакво време с таблети на ден, докато други ги използват повече от пет часа дневно.

Анализът показа, че на възраст 3,5 години всяко увеличение на използването на таблети с час и 15 минути на ден е свързано с 22-процентно увеличение на гнева или разочарованието на възраст 4,5 години.

Това може да включва сценарии, като например детето да се ядоса, когато трябва да си легне, или да изпадне в пристъп на гняв, когато не получи това, което иска.


 От друга страна, децата, които са били по-ядосани или разочаровани на възраст 4,5 години, са по-склонни да прекарват повече време на таблети на възраст 5,5 години. В списание Jama Pediatrics изследователите предупреждават, че използването на таблети в ранна детска възраст може да "допринесе за цикъл, който е вреден за емоционалната регулация", предаде dailymail.co.uk.

"До 3-годишна възраст децата са способни сами да работят с мобилни устройства", казват те.

"Всъщност родителите съобщават, че често използват екрани, за да държат децата заети, докато те изпълняват важни задачи и задължения.

"Това предполага, че използването на таблети често е самотно занимание за децата и следователно може да предоставя малко възможности за усвояване и практикуване на стратегии за емоционална регулация.