19min.bg

Детектор на лъжата търси златото на Леярите

Седем митничари са били разпитани вчера на детектор на лъжата заради крупния обир в склад на летище София на ценните метали, конфискувани при операция Леярите. До момента не е засечен нито един от тях да е участвал в скандалната кражба. В близките дни още чиновници ще бъдат подложени на полиграфското изследване.


Над 340 кг злато, 20 кг сребро и 1 кг платина, конфискувани при акцията на МВР Леярите, бяха откраднати от митническия склад на Терминал 1 на летището в нощта на неделя срещу понеделник. Тогава министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че по неизяснени причини СОТ-охраната на склада не е била включена.


По информация на в. Труд криминалистите работят по три основни версии.  Първата е за обир, подпомогнат пряко от митничари или хора от други служби на летището, знаели кода на алармата и имали достъп до зоната, в която са помещенията. Второто предположение е за непряко участие - само с информация, а третата версия се върти около инценировка т.е, че ценните метали са били откраднати още преди да бъдат оставени в касите на склада - през август т. г. и до неделя да са фигурирали само по документи.