19min.bg

Ди Велт: България е застрашена от изчезване

         


„Бъдещето на България изглежда така: едно застаряващо население без медицински лица, които отдавна са емигрирали в по-богати държави”, пише най-авторитетният немски вестник  Ди Велт в статия, озаглавена Последният да загаси лампата.


Изданието се позовава на прогнозите на ООН, според които населението на шест държави в ЕС – трите балтийски републики (Литва, Латвия, Естония), Румъния, България и Хърватия, ще се срине наполовина до 2080 година в сравнение с 1990 година. Шестте държави са заплашени от изчезване, пишат от Ди Велт и допълват, че те вече са изгубили 20% от населението си от промените насам.


Няколко са проблемите на източноевропейските държави, които водят до липсата на демографски прираст: „Единият, разбира се, е бедността, която мотивира да търсят реализация в по-богати страни. Другият е липсата на обратния процес - имиграция. Страни като България и Румъния, заради ниския си стандарт, не са толкова привлекателни за мигрантите, колкото други европейски държави.


„България, Латвия и Румъния продължават да са държавите с най-ниска средна продължителност на живота в Европейския съюз, което допълнително допринася за стопяването на населението. По данни от 2018 година българите живеят средно 75 години, латвийците 75,1, а румънците 75,3. Средната продължителност на живота в Европейския съюз е 81 години. Испания и Италия са водещи по този показател – съответно 83,5 и 83,4 години...


Коронавирусът създава временна и по-скоро илюзорна представа, че много от живеещите в чужбина се прибират обратно. Това вероятно ще продължи само докато ситуацията се нормализира”, прогнозира Ди Велт.