19min.bg

Дянков: Около 300 фирми са получили парите си от държавата

Плащанията на държавата към фирмите върви по изготвения график, няма забавяне на средствата, около 300 фирми са получили парите си от държавата, а 400 заявили искания са в процедура, заяви след приключване на срещата с бизнеса финансовият министър Симеон Дянков.


Новото, което е научил финансовият министър на дискусията, провела се в столичния хотел Шератон, е, че се налага правителството да работи по-активно с общините, за да започне по-радикална реформа и в местната власт, с цел облекчаване на бизнес средата.
Изплащането на дължимите пари към бизнеса върви в съответствие с договореното на тристранния съвет, регистъра на фирмите е изготвен и по него се изплащат сумите чрез Българската банка за развитие, поясни Дянков. На въпрос дали се възприемат идеите на Мартин Димитров и Волен Сидеров за оптимизиране на министерствата, Дянков каза, че на този етап е късно за сливането им или рано - в зависимост от ситуацията, но агенции да се вливат в министерства е възможно решение. Той посочи за пример, че от тази сряда агенцията за икономически анализ се влива в министерство на финансите, като по тази начин се спестяват и пари, и организацията им става по-гъвкава. Дянков заяви, че има реформа и в момента в агенциите, до тази сряда всички министерства са подали към съвета за административна реформа своите планове за оптимизация, а до 8 юли те ще бъдат и на разположение в МС. По отношение на финансирането на малките общини, с оглед актуализацията на бюджета Дянков каза, че вече е измислен начин, как да стане това в бюджетната парламентарна комисия.