19min.bg

Дянков: Операция "Совите" продължава с проверка в Германия

Министърът на финансите Симеон Дянков съобщи, че тази седмица ще има голямо развитие по операция „Совите”. Той допълни, че служители на НАП заминават за Германия, за да се запознаят с информацията за хора, които не са платили данъците си в България, а се изнесли пари в Швейцария, предаде БГНЕС.


„Ще си изискаме данъците на тези големи суми”, каза Дянков. „Това на нас нищо няма да ни струва. Бойко Борисов има добри лични отношения с Меркел, ние с Шойбле се харесваме. Така че без пари ще вземем информация”.
Финансовият министър обясни, че по „Совите” се работи от над два месеца. Операцията подпомага „Наглите” и „Октопод”. Дянков припомни последните два удара в рамките на операцията – във Варна и в Лесово. „Затворихме една бирена фабрика, с доста бира без бандерол”, подчерта той. „Това е първата част на „Совите”– акцизите, а втората – проверката на физическите лица, които не са се регистрирали по ДДС и не са си плащали данъците на суми от над 50 хиляди лева. Сред тях има много известни имена, но когато ги регистрираме и не си платят, тогава ще ги научите. Регистрацията по ДДС вече започна”, обясни финансовият министър.
Освен това Дянков каза, че подкрепя идеята на президента да бъдат отворени икономическите досиета.