19min.bg

"Die Presse" подиграва кмета заради дупките и боклука

„Ако стана кмет, за две години ще направя София чист град като като Виена”, обещаваше Бойко Борисов през октомври 2005 г. Ако изключим дупките по улиците и тротоарите, нерешеният огромен проблем с блоклука на София се очертава като драстично неизпълнено обещание от софийския кмет. В тесните и криви улички в центъра на града кофите за боклук преливат.


Докато таксите за смет се увеличават, намаляват шансовете българската столица най-после да се сдобие с модерен завод за преработка на отпадъци. Сега върху генерала, който е един от най-сериозните кандидати да бъде премиер на страната, се стовари още една неприятност. Българската Комисия за защита на конкуренцията обяви концесионния договор с австрийската фирма от Грац „Заубермахер” за неправомерен. Комисията уважи жалбата на българската фирма Титан Чистота София и писка преразглеждане на офертите на трите фирми кандидати „Заубермахер”, Титан Чистота и френската „Реймондис”.


Титан Чистота бил предложил най-изгодната оферта, но тя била пренебрегната заради очевидно неподлежащи на проверка параметри на офертата. Сега се очертава продължителен съдебен спор. И не е ясно кой ще прибира след 1 март боклука на 600 000 жители в засегнатите квартали, сред които са двата най-големи квартала с панелки на българската столица. „Имаме таен план, който ще обявим в средата на седмицата”, уверяват от общината. Кметът Борисов вече обмисля възможността изцяло да се откаже от услугите на частни фирми за чистотата и да се справя само със собствени сили”, пише в своя статия за София авторитетният вестник Ди Пресе.