19min.bg

Дилма Русеф замина за Велико Търново и Габрово

Продължава посещението на президента на Бразилия Дилма Русеф в България. През втория ден от визитата президентите на България и Бразилия ще посетят Велико Търново и Габрово, който е родният град на баща й Петър Русеф.
В старата столица държавните глави ще разгледат крепостта Царевец, а в Априловската гимназия в Габрово  ще се срещнат с обществеността на града. Русеф ще разгледа и регистрационната книга на гимназията, в която се пазят данни за баща й, както и за нейни братовчеди.
По-късно през деня бразилският президент ще посети и историческия музей в Габрово.
Президентът на Бразилия пристигна в София късно вечерта на 04 октомври. Това е първото посещение на бразилски държавен глава в България след възстановяването на дипломатическите  отношения между двете страни преди половин век.  „Бразилия е готова да установи взаимоотношения с България във всички сфери като земеделие, селскостопанство, наука, телекомуникации и др., в които имаме възможности да се допълним.”, подчерта Дилма Русеф. Тя вижда перспектива двете държави да сближат позициите си и в сферата на образованието, като изтъкна, че в България има добре подготвени специалисти и преподаватели в областта на точните науки. „Вашата страна би могла да бъде пункт за обмен на интереси и взаимоотношения между европейските държави и Бразилия. Радвам се, че съм тук. С България съм свързана и по сърдечни причини и много благодаря на премиера Борисов за поканата за това посещение”, каза по време на съвместните изявления г-жа Русеф.