19min.bg

Димитър Стоянов: Президентът не атакува офертата за F-16, а начина на избор


Главният секретар на президента Радев Димитър Стоянов коментира пред БТВ дебатите по закупуването на нов изтребител на ВВС.

По негови думи процедурата за избор на новите самолети е опорочена, тъй като правилата се променят в хода на конкурса.

"Цветан Цветанов каза, че изборът няма да е експертен, а политически. Защо Цветанов от Вашингтон съобщи тази новина? Нима той е получил допълнително решение от парламента, за което ние не знаем", каза Стоянов в предаването "120 минути" по bTV.

Той посочи, че през "последните няколко месеца почти всички политически лица обходиха студията, за да говорят колко добър е един самолет". Според него това предполага някаква зависимост.

"Всичко създаде впечатление, че не купуваме самолет за българските ВВС, а се купува политическа левгитимация. Когато се повтаря една и съща оферта, се създава впечатление за някакви зависимости. Българското законодателства казва, че изборът ще стане по определена методика, но когато променяш правилата в хода на конкурса, става доста интересно. Защо г-н Цветанов съобщи от Вашингтон новината за промяната на правилата", попита  главният секретар на Президентството.

"Кога президентът е говорил за конкретен тип самолет – никога. Ние говорим за процедурата, определена от изпълнителната власт и парламента. Президентът не атакува офертата за F-16, а начина, по който става този избор. Тръгнали сме по конкурсно начало, а след това изборът става политически, после пак на конкурсно начало, а днес министърът на отбраната каза, че изборът е политически. Лично аз вече се обърках по какъв начин ще бъде извършен изборът. A в доклада на министъра на отбраната е записано, че преговори ще се водят само със САЩ, независимо от условията", подчерта Димитър Стоянов, предаде Епицентър.

Трябва да закупим този самолет, който можем да поддържаме, с най-добрите технически показатели. Но когато говорим, че нашите съседи са въоръжени с F16, трябва да кажем какъв е бюджетът им за отбрана, каза Стоянов и даде пример с Гърция, чийто бюджет е над 5 млрд. долара. Трябва да си направим много точна преценка и да не закупим такъв самолет, който да стои после в укритията под земята", заяви Стоянов.

"И двата самолета имат предимства и недостатъци, като всяко нещо в живота. Преди няколко дни Тръмп каза: Не ми пука за Европа. Мен са ме избрали американските избиратели. Дано нашите политици се сетят, че са ги избрали българските избиратели", добави главният секретар на Президентството.

Ако правителството положи усилия в борбата с корупцията и ниските доходи на хората, е възможно да има диалог с президентството, посочи Димитър Стооянов.