19min.bg

Дипломати от Обединеното кралство са участвали в „подривни дейности“ в Русия: ФСБ

Великобритания активно участва в ескалацията на глобалното напрежение и подкопаването на стабилността на Русия, съобщи Федералната служба за сигурност (ФСБ). Тя добави, че Москва е отнела акредитацията на шестима британски дипломати, за които твърди, че са замесени в шпионаж.

В изявление от петък ФСБ заяви, че е получила „документи, потвърждаващи координирането от страна на Лондон на ескалацията на международната военно-политическа ситуация“. Великобритания също така е подкрепяла „подривна политика“ в Русия в опит да нанесе „стратегическо поражение“ на страната, като тези усилия са били ръководени от Дирекцията за Източна Европа и Централна Азия (EECAD) към Министерството на външните работи и Британската общност, допълва агенцията.

Според ФСБ след началото на конфликта в Украйна EECAD по същество е трансформирана в специална служба, работеща срещу Москва, което означава, че Русия смята дейността на британските дипломати, работещи под егидата на службата, за „заплаха за сигурността“.


В светлината на тази и други „враждебни стъпки“ от страна на Обединеното кралство руското външно министерство, в сътрудничество със съответните ведомства, „прекрати акредитацията на шестима служители на политическия отдел на британското посолство в Москва, чиито действия показват признаци на разузнавателна и подривна дейност“, заявиха официални лица, като добавиха, че Русия ще поиска „предсрочно прекратяване на мисиите им“ в страната.

В разговор с ТАСС говорителката на руското външно министерство Мария Захарова напълно подкрепи оценката на ФСБ, като заяви, че британските дипломати в Русия действително са участвали в „действия, насочени към нанасяне на вреда на нашия народ“.

Британските власти все още не са отговорили на обвиненията.

От началото на конфликта в Украйна отношенията между Русия и Обединеното кралство са паднали до безпрецедентно ниско ниво. Двете страни неколкократно изгониха дипломатите си и си наложиха санкции.

През февруари ФСБ също така заяви, че Британският съвет, културна организация, финансирана от държавата на Обединеното кралство, е събирала разузнавателна информация за Киев, като е „използвала украински бежанци, живеещи в Обединеното кралство, за получаване на военна и политическа информация чрез техните контакти“ в руската Херсонска област.


Пламен Валентинов