19min.bg

Днес е Кръстовден

На 14 септември Православната църква отбелязва "Въздвижение на Светия кръст Господен", наричан от народа Кръстовден. Светата православна църква извършва поклонение на кръста Господен четири пъти в годината. По древен обичай на този ден се прави водосвет и свещениците ръсят с кръст по домовете за благословение. Частица от животворящия кръст Света Елена, майката на император Константин Велики, изпраща на сина си в Константинопол, а самият кръст е положен в главната Йерусалимска църква


След време над пещерата на гроба Господен построяват храм, който съществува и до днес. За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го повдига или го "въздвижва" над главите на присъстващите. От това "въздвижение" получава своето име и празникът. По традиция на Кръстовден се спазва строг пост.


Народният празник е свързан с края на летния и с началото на есенния селскостопански сезон. От Кръстовден може да започне сеитбата на зимните житни култури. На Кръстовден се "осветява" семето за посев. В някои райони на страната празникът е наречен гроздоберник, защото тогава там започва гроздоберът.