19min.bg

Днес ще бъдат преведени обещаните 1000 лева за всички мед. лица: Ананиев

Този петък ще бъдат преведени средствата по поетия ангажимент за допълнителното възнаграждение от 1000 лева за всички медицински лица, които са на първа линия в борбата с COVID-19, заяви здравният министър Кирил Ананиев по време на извънреден брифинг в Министерски съвет. това стана, след като вчера медиците от Националната асоциация на работещите в Спешната медицинска помощ излязоха с изключително остра позиция, в която обвиняват държавата, че не ги счита "за хора от първа линия в борбата с COVID-19"  и нито 1 в Спешна помощ не е взел обещаните 1000 лв.



Те ще получат реално 1537 лева, защото сумата е с включен данък и осигурителни вноски, съобщи Ананиев.

Мярката обхваща 1700 души персонал в медицински и немедицински заведения. 2 600 000 лева ще са за кадри в лечебните заведения, а 3 400 000 за служителите в Спешната помощ и РЗИ.

„Днес (3 април) ще предложа на Министерски съвет проект за решение, с което да се одобри договор между Министерството на здравеопазването и Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия за доставка на медикамента хидрохлорохин сулфат и също така азитромицин таблетки“, разкри Ананиев.