19min.bg

Днес в 17 ч. трябва да се върне мандатът

 Както и самият президент подсети БСП в събота, в понеделник в 17 часа изтича законовият срок за връщане на неизпълнения от Корнелия Нинова и свитата й мандат за съставяне на правителство. Румен Радев, за да няма такива, които се правят на неразбрали, цитира дори и решението на Конституционния съд по въпроса, което е ясно, категорично и е задължително за всички.

 Уж юрист, Корнелия Нинова хем каза, че щяла да спази правилата, хем цитира "миналия път, когато държах мандата 11 дни". Преди това тя обяви, че смята да не го дава до 12, а после уточни - дори до 15 август. Припомняме, че според парламентарния правилник, който е със силата на закон, от 1 август НС излиза в лятна ваканция.


Шансовете за съставяне на правителство станаха точно 0, след като в петък вечер изтече запис, който впоследствие източникът Дарик свали, от заседание на групата на ДБ, в което лидерът Христо Иванов прави доста смели коментари за хода на преговорите и за партньорите в коалицията, от който става ясно, че така или иначе кабинет едва ли могат да съставят и текат, противно на медийните им изявления, пазарлъци за министри.


Той определи като "бухалка" КПКОНПИ, която тази власт се сети да променя едва на падане, та се хвана за тоя въпрос като за последна сламка. След огласяването на записа, Слави Трифонов обяви, че прекъсва всякакви преговори.


Само напомняме, че след като наричаха него и партията му мафия, за което той заведе и съдебни дела срещу тях,  изведнъж партньорите му от падналото правителство - свалено с първия в историята ни успешен вот на недоверие, отново го поканиха на масата. Така смисъл от протакането на връщането на мандата няма нито за Нинова, нито за когото и да било, освен точене на средства за някой ден или седмица в повече и удължаване на срока на работа в администрацията на играещите ролята на бухалки партийни калинки - само червените назначения само за половин година са повече от 400.


Радостина Тонева


 
© Булфото