19min.bg

До 3 години затвор за екскурзия с автомобил до 9 места: НС



От 1 до 3 години затвор, както и изземване на превозното средство грозят всички туристически агенции и хотели, които организират бутикови пътувания с малки групи или трансфери със собствени автомобили с до 9 места. Това окончателно решиха депутатите чрез приети промени в Наказателния кодекс, на които президентът Румен Радев бе наложил вето, съобщава Труд. Първоначално предвиденото наказание за нелегален превоз бе до 10 години престой зад решетките, но народните представители при прегласуването го намалиха на 3 години.

В стремежът си да ударят незаконните превозвачи обаче депутатите реално забраняват екскурзиите на малки групи със собствен превоз на туроператора или туристическия агент, алармираха от бранша.

Причината е „дупка“ в законодателството. Според Закона за автомобилния превоз автомобилите с 8+1 места не подлежат на лицензиране, тъй като се считат за леки автомобили и не могат да бъдат регистрирани. В същото време със сега приетите изменения на Наказателния кодекс кола без такъв лиценз не може да се използва за организиран превоз. Така туристическият бизнес, който е инвестирал в малки фирмени бусове не може да ги ползва законно и или трябва да осъществява пътувания за групи от по 6 души в 30-местни автобуси, или да прекрати работата си, алармираха от сектора.

Въпреки, че идеята е да се „ударят“ нелегалните превозвачи реално ще пострада и туристическия сектор, обявиха и от Национално сдружение „Случаен превоз“ и Бургаската регионална туристическа камара.