19min.bg

До 5/ден може да вдигне полетите от Истанбул новият маршрут София на границата на Европа и Ориента

01/02

„Ако има повече такива специални предложения, нови стотици хиляди души могат да полетят от Истанбул до София годишно”, заяви новият представител на турските авиолинии у нас Емерджан Инанчер на представянето на новия туристически маршрут на столицата: София на границата на Европа и Ориента. Събитието се проведе в галерия Сердика на Женския пазар, който е стартовата точка на маршрута.



Целта е полетите да станат от 3 на 5 дневно и да има баланс по число между пътуващите на тях хора от двете страни, а не да бъдат предимно българи, както е сега, стана ясно още при срещата на представителя с кмета на София Йорданка Фандъкова.


Заедно с новия директор на ОП Туризъм Людмил Пелов, тя говори с екипа на най-голямата авиокомпания в Европа, която свързва София с най-голямото летище в Европа, турските авиолинии да помогнат и с повече информация за милонния ни град.


Това е продължение на разговорите й в Атина за насърчаване на посещенията у нас от 20-милионния Истанбул с кмета на този космополитен град неотдавна при срещата им в Атина.


Интензифицирането на туристопотока ще допринесе за повече приходи за общинската и държавната хазна и за взаимното опознаване на двата комшийски народа, чиито култури се преплитат в София. Още повече в годината на


100-годишната на турската република, основана от Кемал Ататюрк, преди това аташе в нашия град, който прекарва най-хубавите години от живота си по Царя. На събитието присъстваха и представители на турското посолство в момента. Имаше също представители на бизнеса, граждани, присъства и заместник-председателят на Столичния общински съвет Милка Христова.


Фандъкова отчете, че за последните десет години нощувките на туристи в София са с повече от двоен растеж, като тази година очакваме те да надскочат предковидните времена и 3-те години спад и застой в туризма по света и у нас да останат само лош спомен.


Като символичен домакин, наред с кмета на София и директора на ОП Туризъм, към гостите се обърна и изпълнителният директор на Пазари Възраждане Маргарита Александрова като символичен домакин на инициативата. Тя подчерта значението на общата работа на общинските дружества за насърчаването на туризма, а оттам – на цялата софийска икономика, посредством синергията, която този сектор осигурява.


Още повече, Женският пазар се оказа стартов пункт и за софийския маршрут на Сънди Таймс от миналата неделя, но мястото ще отговори и на туристите с най-високи изисквания, след като бъде ремонтирана и неговата северна част – към Лъвов мост, което предстои. Така тържището ще се изпъстри, наред със сергиите с достъпни плодове, зеленчуци, цветя, грънци, също така и с повече заведения за улична храна, рестобарове, площи за събития и фестивали и др.


Наталия Каменова