19min.bg

До 50% по-скъпа софра за Великден

Празничната трапеза за Великден поскъпна от 30 до 50% за 1 г., пише Труд. В тази връзка над 70% от българите ще празнуват вкъщи вместо на хотел, ресторант или в чужбина.


Предстоящият празник ни изпразва джобовете заради високите цени на всички хранителни стоки, които скочиха заради инфлацията.


Видимо по-скъпи ще бъдат и яйцата, които ще боядисаме. Средната цена на 1 бр. в магазините е около 50 ст., при условие, че на едро се търгуват по 42 ст. През м.г. на борсите те са стрували 27 ст., докато в магазините - около 35 ст. за брой. Само за последната 1 г. цената им на едро се е увеличила с 55%.. Така само яйцата за празничната трапеза ще излязат 10-20 лева според това колко голяма е фамилията. Отделно трябва да броим боята, чиято цена започва от около 1 лев. В момента обаче в Кауфланд има промоция за кора при цена пъти по-ниска от споменатата.


Поскъпването на яйцата за 2 г. на едро минава 155% - от 17 ст. за 1 бр. на 42 ст. за 1 бр. За да намалят разходите си дори жителите на големите градове прибегнаха до нетрадиционни методи. През последните месеци бе тенденция да се купуват кокошки-носачки.  По този начин производствената цена на едно яйце става от 5 до 8 пъти по-ниска от тази в магазина или средно по около 10 ст., в зависимост от използваните фуражи.


Да си купиш истински козунак от магазин или пекарна през последните години се превърна в истинско предизвикателство не само заради цената, но и заради факта, че повечето производители използват яйчен прах и химически подобрители, освен вредната мая и крайното изделие реално няма нищо общо с оригинала.  


Цената на сладкия великденски хляб варира от 8-12 лева във веригите до 32-42 лева за 1 кг. в столичните пекарни, които използват само натурални продукти.  В частните пекарни 1 кг. излиза колкото агнешкото над 30 лева за кг. За да могат потребителите да купуват толкова, търговците предлагат все по-малки разфасовки - по 250, 300, 400 или 500 гр. Но има и италиански за над 100 лв. за 500 г. Сметката показва, че ако си направите козунак у дома, цената му ще бъде поне 16 лева за 1 кг.


Салатата обаче е на почти същата цена като м.г. Краставиците на едро вървят от 3 до 3,80 лева за 1 кг., според това дали са вносни или оранжерийни, докато в магазините са с още 1 лев по скъпи. През м.г. цената им е варирала от 2,70 до 3,50 лв./кг на едро или с близо 1 лев по-малко в магазините. В същото време т.г. доматите са по-евтини спрямо предходната, така е цената се балансира. Кромид лукът обаче за 1 г. е поскъпнал двойно, а салатата с 10-20 ст.


Агнешкото месо ще ни струва средно по 30-35 лева за 1 кг. Цените са с около 30% на сто по-високи спрямо м.г. В големите вериги могат да бъдат намерени и мръвки на по 25 лева за 1 кг., както и такива на промоция от по около 18 лева за 1 кг., но обикновено става въпрос за вносно или дълбоко замразено месо, с по-ниско качество, обясниха производители.


Реално цената на агнешкото се увеличава близо 3 пъти от фермата до трапезата. Т.г. цената на прясно месо от производител върви по 12-14 лева за 1 кг. Трябва да се има предвид обаче, че това е цената за цяло животно, а между 40 и 50 на сто от теглото се води фира, тоест цената реално е почти двойно за чистото месо - по около 25 лева за 1 кг. Реално търговците използват всичко, но на части- месо, дреболии, главичка, черва.


Нелегален внос има от РСМ. Там производителите предлагат цяло агне за 50 лв., обясняват от бизнеса. Така нашите производители не са особено конкурентни на стопаните от съседните страни.


Егор Глазунов