19min.bg

Добавките към храните убиват

Добавките, които се слагат към повечето храни предизвикват здравословни проблеми като астматичен пристъп, силно понижаване на кръвното налягане, главоболие, хронично възпаление на кожата и др. Понякога обаче изходът от прекомерната употреба на хранителните подобрители може да бъде и фатален, предупреждават специалистите. Такъв риск например съществува при използването на консерванта Е320 ВНА, който е особено използван в храни, богати на мазнини, в бонбоните и месото. Международната агенция за изследвания на рака счита, че ВНА вероятно е карциногенен за хората, а освен това образувал съединения, които предизвикват мутации в ДНК.


„Особено трябва да се внимава с подсладителя Е951, известен и като Аспартам“, предупреди пред 19` Павел Кърлев, председател на Федерацията на потребителите у нас. Добавката била широко използвана в напитки, сладки, снаксове, алкохол, десерти и диетични храни. При разпадането си в организма обаче се преобразувала в аминокиселината фениланин, който криел рискове за хора с нестабилно кръвно налягане. Някои учени твърдят, че фениланинът натрупва токсини в мозъчните клетки и по тази причина можел да предизвика главоболие и умствени увреждания. Именно поради тази причина производителите на безалкохолни напитки били задължени да посочват в етикетите наличието на въпросния подсладител. Подобно на задължените на кутиите с цигари да се изписва, че пушенето убива.


Въпреки че имат разрешение за употреба на територията на ЕС, някои от хранителните добавки са забранени в САЩ и Япония, каза Кърлев. Проучване на 19` установи, че такъв е случаят с консерванта Е226, който представлява калциев сулфит. Той придава пресен вид на продуктите. У нас е широко разпространен в сандвичите и бисквитите, а също и в зеленчуковите и плодовите пюрета, с които се хранят бебета. Консервантът обаче е забранен в Щатите, защото крие рискове за дихателни проблеми, ниско кръвно налягане и алергии.


Никак не е безобиден и подсладителят Е954, по-известен като захарин. Учените са категорични, че прекомерната му употреба може да има канцерогенен ефект върху организма и да се окаже фатална за приемащия го. Особено внимателни с него трябва да са диабетноболните и спазващите диети. Павел Кърлев препоръчва захаринът винаги да се употребява в комбинация с друг подсладител и да не се прекалява с него. Той съветва потребителите да се вглеждат винаги в етикетите на хранителните продукти, за да избягват онези съставки, които крият рискове за здравето им.