19min.bg

Доброволци - професионални спасители помагат на Царево: Зам.-кметът Киров

Над 20 души от Пловдив с коли амфибии и друга специализирана техника пристигнаха в Царево, за да помагат на хората след потопа. Те са от Националната асоциация на доброволците, каза заместник-кметът на морския град Марин Киров, който е и член на Общинския кризисен щаб.


„Имаме два вида доброволци. Едните ще помагат в щаба на място за разпределяне на храни, вода, одеяла, спални комплекти, а другите, на които разчитаме и държим да са професионалисти. От Националната асоциация на доброволците ще преценяват кой какви способности и качества има – дали е водолаз или работи със специализиран дрон, защото обстановката навън е усложнена и няма място за самоинициативи“, добави той.


„Трябва да се действа изключително професионално. Затова апелът към доброволците е да спазват нашите указания и да минават през Националната асоциация на доброволците, за да гарантираме професионализъм и да нямаме ситуация, при която да спасяваме спасяващите“, коментира заместник-кметът на Царево.


 „Сред доброволците има общински съветници и общественици. Те са над 30. Ще съдействат на Червения кръст за разпределянето на хранителните продукти“, добави той.


„Щабът реши като се съберем на обяд да преценим необходимостта за аварийни екипи в Синеморец, във Фазаново. Ще ги насочим най-вече в отдалечените населени места, които и в момента са откъснати от света“, заяви Киров. 


Няма хора, които да са поддали сигнал и да не им е оказана помощ, уверява той.


Хората, засегнати от потопа, се нуждаят от храна и от питейна вода, тъй като РЗИ – Бургас забраниха да се използва тази от чешмите, заяви заместник-кметът. 


„В момента тече спасителна операция на къмпинг Арапя. Там са концентрирани голяма част от силите на Пожарна безопасност със специализирани автомобили“, добави той.


„Арапя е една от критичните зони. Там има доста незаконни постройки с поставени каравани в дерета и на плажа“, коментира Киров. 


„Няма ток в някои от кварталите на Царево, в Синеморец и в Арапя. Работи се за възстановяването. В село Кости, което пък наполовина е залято от вода, няма данни за бедстващи хора. Кметският наместник още в 1:00 часа през нощта е започнал евакуация“, съобщи той.


„Вчера имаше група от 40 човека, които са подали сигнал, че бедстват в кръчма до плажа, но след като аварийните екипи с много усилия са се добрали до тях, част от хората отказали евакуация“, каза още заместник-кметът на морския град.  


Директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Бургас комисар Николай Николаев пък заяви по-рано на брифинга, че служителите му разполагат с една амфибия, а още четири са осигурени от асоциацията на доброволците. 


„Вчера късно пристигнаха. Имаме готовност да осигурим и хранителни продукти на тези, които са откъснати от света“, добави той.


снимка: Флагман